Bussar

Bussar

Ordet buss kommer från latinets omnibus som betyder för alla. I Sverige definieras buss som en bil som är avsedd för personbefordran och har fler än åtta sittplatser utöver förarens. En minibuss räknas som personbil eftersom den är registrerad för max nio personer, inklusive föraren.

För att framföra bussar krävs busskörkort med behörighet på minst D för buss och DE för buss med tungt släp.

De flesta bussar tar omkring 50 passagerare och används till långfärdsresor och kollektivtrafik.

Buss och Säkerhet

Att åka buss är det säkraste sättet att resa på våra vägar och bussar är ungefär tio gånger så säkert att åka med jämfört med en personbil om man räknar antalet döda eller svårt skadade per passagerarkilometer.

Bussens historia

Bussens historia

De första bussarna var hästdragna vagnar som användes redan under 1500-talet i Frankrike, England och Tyskland i form av diligenser enligt förutbestämda rutter. De första motordrivna bussarna kom på 1830-talet i London och drevs av ånga. Dessa bussar var dock inte så pålitliga men busstrafiken började bli stor i början på 1900-talet då bensin och dieselmotorerna kom.

I Sverige öppnade den första busslinjen 1722 mellan Uppsala och Stockholm i form av diligenser bakom häst. Den första busslinjen där det gick motordrivna bussar kontinuerligt var mellan Grebbestad och Tanum och började 1911.

Typer av bussar och bussresor

Det finns många olika typer av bussar och bussresor och ofta är bussarna speciellt anpassade utifrån typen av bussresa som ska företas. Om bussarna ska kunna göra långresor brukar sätena gå att fälla lite mer och benen har mer utrymme. Ska bussarna användas som stadsbussar i storstäder för korta resor får komforten ge vika för antalet passagerare på bussen.

De vanligaste typerna av bussar i Sverige är:

  • Stadsbussar används för trafik inom en ort. De senare åren har olika miljövänliga bussar börjat användas som återanvänder bromsenergin och använder sig av alternativa bränslen som t.ex. biogas.
  • Landsvägsbussar som används i linjetrafik mellan tätorter på upptill ett tiotal mil.
  • Långfärdsbussar är konstruerade för långa bekväma resor och rejält med plats för bagage. I Sverige har alltid långfärdsbussarna har alltid toalett, luftkonditionering och fällbara stolar.
  • Turistbussar är samma sak som långfärdsbussar och används.
  • Turnébussar eller bandbussar används av t.ex. rockband och dessa bussar är utrustade med riktiga soffor, sängar och bord men även flera TV-apparater med TV-spel.

Uthyrning av buss

Att hyra buss kan ofta vara ett kostnadseffektivt och mycket trevligt sätt att resa iväg med klubben, kompisgänget eller vännerna. För att få hyra en buss krävs alltid att den som kör har ett behörigt busskort och ofta ibland att har dokumenterad yrkeserfarenhet av att framföra buss.

Chartra av bussar

Om ingen i bekantskapskretsen har ett behörigt busskörkort kan man chartra en buss med förare. Detta kan vara ganska billigt sätt att resa så länge man åker förhållandevis långt under dagarna man är borta. Det finns väldigt många bussbolag som man kan anlita och det är ofta lönsamt att ring runt till flera bolag för att försöka hitta det mest förmånliga erbjudandet.

Försäljning av bussar

Försäljning av bussar

Det finns många svenska försäljare av bussar men egentligen endast två tillverkare av kompletta bussar med chassi och kaross. De svenska tillverkarna av bussar är naturligtvis Scania som tillverkar både bussar och lastbilar samt Volvo Bussar som ingår i Volvokoncernen.

Ombyggnad av bussar

Det går att köpa en tom buss utan säten, en buss helt utan påbyggnad eller en begagnad buss och få bussen ombyggd efter eget önskemål. Detta görs ofta av större idrottslag eller rockband men det förekommer även att vissa bussbolag vill ha speciellt designade bussar som följer deras riktlinjer.

Service på bussar

Om ni funderar på att köpa en buss är det viktigt att säkerställa att det finns en verkstad som kan serva bussen i närheten av er ort. Vissa märken på bussar, som är mindre vanligt förekommande, kan vara svåra att hitta bra serviceverkstäder för och servicekostnaden kan bli ganska hög. En fördel är om man köper Scania eller Volvo, oavsett nya eller begagnade bussar, eftersom då finns de många konkurrerande verkstäder i Sverige och lätt att få tag i reservdelar.

Skrota bussar

Bussar brukar kunna köra många längre sträckor och vara i trafik många fler år än personbilar. Dock så behöver även bussen skrotas efter en längre tid. Bussar skrotas vanligen på lastbilsskrotar men det finns även några busskrotar i landet.

Välkända bussar

Det finns några typer av bussar som är mer välkända än andra. Några av de mest välkända bussarna för svenskar är:

  • De rosa bussarna, www.rosabussarna.com gör långresor till exotiska platser med bussar som man reser i, bussarna sover man i eller på, bussarna repareras under vägen och resan med de rosa bussarna blir ett minne för livet.
  • De röda dubbeldäckarna i London har blivit något av en nationalsymbol för London och England. Dessa bussar började köras efter andra världskriget och vissa av dem är tillverkade av Volvo.
  • Greyhound bussarna är ett bussföretag med långfärdslinjer i USA började sin trafik i Hibbing, Minnesota. Nu har Greyhound 3700 destinationer på sina 130 linjer.

Allt intressant om bussresor

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om hyra buss men också en del kul och lustiga saker om vad som kan hända på bussresor.Meny - Hyra buss
Till förstasidan på www.hyra-buss.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter